Siemens, ElectricityMatters – 26 april 2018

Digitalisering, energietransmissie en samenwerking waren de thema’s van het klantenevent dat Siemens Energy Management in maart organiseerde naar aanleiding van Light & Building. De aanwezige partners konden in het Art Nouveau Theater in Bad Nauheim genieten van de muziektheatervoorstelling ‘Nieuwe Vrienden’ rond de huidige veranderingen in de installatiesector.

Nieuwe Vrienden is een samenwerking van het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf (OTIB) en Productiehuis Plezant. De voorstelling staat stil bij de vele uitdagingen in de installatiebranche. “Installatiebedrijven lopen tegen diverse ontwikkelingen aan”, vertelt Joep Hendriks, projectleider bij OTIB. “Ze krijgen te maken met technologische innovatie, verduurzaming, de noodzaak om nieuwe markten te betreden en andere samenwerkingsvormen in de keten aan te gaan. Hoe kun je jezelf onderscheiden? Hoe werf en betrek je jonge mensen? Wat wil je bijdragen aan de maatschappij? En hoe maak je de juiste keuzes? Dit alles is voor veel installatiebedrijven een zoektocht. Nieuwe Vrienden houdt de spiegel voor en is herkenbaar voor onze achterban. De voorstelling zet je aan het denken. We zijn blij dat ook Siemens dit heeft opgepakt, want ook grote bedrijven moeten mee met de veranderingen.”

Vooruitstrevende formule

Het verhaal rond Bram van Diest, al 40 jaar een hardwerkende ondernemer die zijn installatiebedrijf in een weerbarstige tijd overeind probeert de houden, is inmiddels zo’n 45 keer opgevoerd op verschillende locaties in Nederland en trok steeds volle zalen. Schrijver en regisseur Walter Super is eigenaar van Productiehuis Plezant. Zakelijk leider van Plezant, Daphne Goudsmit, vindt het vooruitstrevend dat OTIB in een eigen theatervoorstelling heeft geïnvesteerd: “OTIB wil de branche wakker schudden. Dat is precies wat wij al jaren doen: bewustzijn creëren met schouwburgwaardige muziektheatervoorstellingen. In totaal heeft Plezant al meer dan 200.000 mensen bereikt. We gaan verder dan herkenbaarheid en willen mensen raken. Een deel van onze voorstellingen zijn voor en in coproductie met organisaties gemaakt.”

Vernieuwen en samenwerken

De installatiebranche heeft Nieuwe Vrienden met staande ovaties ontvangen. Ook in Bad Nauheim bracht de voorstelling het gesprek op gang hoe men dingen anders kan aanpakken. Goudsmit: “Veel toeschouwers waren geraakt, maar ook open over waar ze nu staan. En tevens verwonderd over wat theater met je kan doen. Het belang van vernieuwen en samenwerken is goed overgekomen. Dat was ook het doel: OTIB wil de leden helpen en toekomst-proof maken. Fijn dat Siemens ons heeft uitgenodigd voor de netwerkbijeenkomst. Het toont een andere kant van hun vakmanschap.”

Verbinden en delen

Ronald Udo, directeur van AP Nederland B.V. , was erbij in Bad Nauheim. Hij heeft verschillende boodschappen uit de voorstelling gehaald. “In het stuk was de vrouw van het hoofdpersonage nog maar net overleden. Voor mij een reminder dat ik ook voldoende aan het thuisfront moet blijven denken. Als directeur steek ik, overigens met veel plezier, veel tijd in mijn werk. Daarnaast laat Nieuwe Vrienden je kritisch nadenken over je business. In hoeverre sta je open voor veranderingen in je omgeving? Hoe sta je tegenover nieuwe techniek? Onze klanten zijn steeds minder product- en steeds meer oplossingsgericht. Kennis zit niet meer binnen bedrijven, maar binnen je netwerk, en dat moet je open durven te stellen. Samen met Siemens kunnen wij kennis naar de eindklant brengen. Het is telkens weer mooi om te zien hoe Siemens op netwerkbijeenkomsten de verbindende factor vormt. Partners zijn vaak elkaars concurrenten, maar daar gaat het niet om. Het gaat om verbinden en kennis delen.”

Meer dan 8.000 specialisten uit de installatiebranche hebben Nieuwe Vrienden inmiddels gezien. Daarmee is het grootste deel van de doelgroep bereikt. Nieuwe Vrienden wordt op dit moment alleen nog op aanvraag gespeeld. “Het is heel krachtig geweest”, aldus Joep Hendriks. “We denken er nu over na hoe we hierop een goed vervolg kunnen geven.”

Bron: https://electricitymatters.siemens.nl/gebouwen/installatiepartners-gesprek-digitalisering-en-samenwerking/