De theaterzaal als gemeenschappelijk hersencircuit

#watisvanwaarde – Walter Supèr
Rauw TheaterMakers Radio Kootwijk Politie
Door
TheaterMakers Radio Kootwijk
Datum
15 november 2020
Deel

Het uitwisselen van emotie en energie tussen acteurs en publiek is onvervangbaar. Dat maakt live theater uniek en zo’n impactvol medium.

(met dank aan theaterredacteur Hermien Wensink die hier eerder zo treffend over schreef in Volkskrant van 28 april jl. )

Er gebeurt online, op film en via meer creatieve doch noodzakelijke corona-proof communicatiemiddelen door theatermakers veel waardevols momenteel. Toch verlies je altijd iets unieks en wezenlijks ten opzichte van live theater; het uitwisselen van emotie en energie tussen acteurs en publiek. Spiegelneuronen. Speelt een acteur vreugde of verdriet, dan voel je dat als toeschouwer. Zien huilen doet huilen. En hoe groter het aantal mensen die deze emotie tegelijk ervaren, des te sterker wordt die emotie. Stiller wordt veel stiller als honderd mensen tegelijk zwijgen. Samen voelen we meer.

Psychologen constateerden dat bij overdracht van gevoelens als het ware de grenzen vervagen tussen twee of meer breinen en er even een gezamenlijk hersencircuit ontstaat. De theaterzaal is zo’n gemeenschappelijk hersencircuit. De verbondenheid die je kunt voelen is fictief noch sentimenteel. Die is levensecht.

In onze Theaterloods kunnen we groepen mensen daadwerkelijk samen emoties laten voelen, ervaren en doorgronden. En zo proberen we tot de kern te komen van de leefwereld van verschillende personages in het verhaal van de theatervoorstelling. Dat is iets magisch; publiek en acteurs vormen samen de voorstelling en tillen deze naar een nieuwe dimensie. De impact die dat creëert is uniek en heb ik nog nooit kunnen ervaren vanachter een beeldscherm. En het gesprek direct na zo’n ‘impactvolle’ theatervoorstelling, met andere aanwezigen of in stilte met jezelf, blijkt voor velen een belangrijk kruispunt te zijn geweest in hun doen en laten.

Waarom? Misschien omdat er een paar luikjes geopend werden die vaak dicht blijven uit schaamte, gemak of meer van dat soort menselijke gewoontes. En nu werden ze geopend door een krachtige, haast magische ervaring. Met dank aan de collectieve emotie van mensen die iets gezamenlijks en op het zelfde moment beleven. Wij blijven live theater maken. Simpelweg omdat we daarmee de meeste toegevoegde waarde kunnen leveren.

Lees en bekijk meer in ons online theater ‘Wat is van waarde’